...
Other Wageningen events

Vaccins uit planten: LEGO op het lab

https://www.onderdelindenwageningen.nl/
Past event - 2024
15 May De deuren gaan open om 19.40 uur. Event van 20:00 tot 22:00. Zorg dat je er vóór 20.00 uur bent!
Onder de Linden, Haagsteeg 16, 6708 PM, Wageningen
 

Wat hebben vaccins, parasieten, planten en suikers met elkaar te maken? Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld om vaccins tegen parasieten te maken in planten. Daarbij spelen zij met suikers, wat lijkt op bouwen met LEGO. Benieuwd geworden? Kom dan een avondje wetenschappelijk spelen met LEGO.

Tikkie Optie

Tikkie (Optie)
In het geval dat betaling via PayPal of creditcard niet werkt, kun u via onderstaande link een kaartje kopen middels een Tikkie. Met deze betaalmethode worden er geen tickets naar je toegestuurd. Uw betalingsbewijs is uw toegangsticket.

Vaccins uit planten: LEGO op het lab

In ons lichaam zijn tienduizenden eiwitten actief die er voor zorgen dat we goed kunnen functioneren. Veel van die eiwitten zijn gedecoreerd met suikers. Deze suikers op het oppervlak van een eiwit zorgen ervoor dat het eiwit functioneert zoals het hoort. Als je een eiwit wilt gebruiken als medicijn of vaccin, dan moet het dus de goede suikers hebben. Zo heeft wel 60% van de farmaceutische eiwitten suikers op het oppervlak. In onze onderzoeksgroep gebruiken wij planten om dit soort eiwitten te produceren. Om er voor te zorgen dat de plant de juiste suikers op de eiwitten zet, moeten we de plant de juiste gereedschappen (enzymen) meegeven. Door die gereedschappen toe te voegen of weg te halen kun je de suikers opbouwen en afbreken als een LEGO bouwwerkje. Ze lijken dan precies op de suikers die er van nature op zitten. Lijkt het jou leuk om dit eens uit te proberen? Speel ons ‘glyco-engineering’ spel waarin je de gereedschapskist van de plant aanpast, om zo de meest uiteenlopende eiwitten te kunnen maken!
...

Ontmoet onze geweldige sprekers

Dr. Arjen Schots
Universitair hoofddocent bij het Laboratorium voor Nematologie, Wageningen University & Research https://www.wur.nl/en/persons/arjen-schots.htm

Mijke Sweers
PhD student bij het Laboratorium voor Nematologie, Wageningen University & Research
https://www.wur.nl/en/persons/mijke-sweers.htm

Geartsje Bakker
PhD student bij het Laboratorium voor Nematologie, Wageningen University & Research
https://www.wur.nl/en/persons/geartsje-bakker.htm
...

Dank aan onze geweldige sponsors

KeyGene (gold sponsor)
https://www.keygene.com/

The VLAG Graduate school (silver sponsor)
https://www.vlaggraduateschool.nl/en.htm

The EPS Graduate school and SESAM project (bronze sponsors)
https://www.graduateschool-eps.info/
https://www.wur.nl/en/project/Scenario-Evaluation-for-Sustainable-Agro-forestry-Management-SESAM-1.htm
...
Map data © OpenStreetMap contributors.

Other Onder de Linden events

2024-05-13 Transforming Agriculture Waste into Medical Marvel Onder de Linden Haagsteeg 16, 6708 PM, Wageningen, Netherlands